Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького Прилуцької міської ради Чернігівської області

10 ПРИЧИН ВІДДАТИ ДИТИНУ ДО МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ

11 жовтня 2019

Незважаючи на те, що дитина фальшивить, репетуючи пісні, і слуху в неї немає; незважаючи на те, що піаніно нікуди поставити, а бабуся не може водити дитину "на музику"; незважаючи на те, що дитині взагалі ніколи - англійська, іспанська, секція з плавання, балет і т.д. ...

Є вагомі причини все це подолати і все-таки вивчати музику, їх повинні знати всі сучасні батьки:

1. Грати на музичному інструменті - це слідувати традиціям

Всі європейські аристократи були музикантами. Це блискучий апофеоз світських манер. Дюк Еллінгтон почав грати на роялі тому, що навколо хлопця за інструментом завжди збираються дівчата. А навколо дівчини?

Увага, батьки майбутніх дружин!

2. Заняття музикою виховують силу волі та дисципліну

Займатися потрібно постійно, регулярно і без перерв. Взимку і влітку, в будні та свята. Майже з тим же завзяттям, з яким чемпіони тренуються в спортзалі. Але, на відміну від героїв спорту, граючи на роялі, не зламаєш ні шию, ні ногу, ні руку.
Увага, суворі батьки! Музика - це виховання характеру без ризику травми: як добре, що таке можливо!

3. Займаючись музикою, дитина розвиває математичні здібності

Вона вчиться мислити просторово, маніпулює абстрактними звуковими фігурами, запам'ятовуючи нотний текст. Не випадково Альберт Ейнштейн грав на скрипці, а професори фізики і математики Оксфорда складають 70% університетського музичного клубу.
Увага, далекоглядні батьки майбутніх математиків та інженерів! Займатися музикою приємніше, ніж вирішувати важкі завдання з-під репетиторської палиці.

4. Музика і мова - близнюки-брати

Вони народилися один за одним: спочатку старший - музика; потім молодший - словесна мова, і в нашому мозку вони продовжують жити поруч. Фрази і речення, коми і крапки, питання і вигуки є і в музиці, і в мові.

Ті, хто грає на музичних інструментах і співає, краще говорять і пишуть, легше запам'ятовують іноземні слова, швидше засвоюють граматику. Меломани-літератори Тургенєв і Стендаль, Борис Пастернак і Лев Толстой, Жан-Жак Руссо і Ромен Роллан, кожен з яких знав не одну іноземну мову, рекомендують всім майбутнім поліглотам музику.

Увага, мудрі батьки майбутніх журналістів і перекладачів! Спочатку було Слово, а ще раніше був Звук.

5. Музика структурна та ієрархічна

Великі твори розпадаються на менш великі частини, які в свою чергу діляться на невеликі теми і фрагменти, що складаються з дрібних фраз і мотивів. Стихійне розуміння музичної ієрархії полегшує розуміння комп'ютера, теж ієрархічного та структурного.

Психологи довели, що маленькі музиканти, учні знаменитого Шинічі Сузукі, якщо навіть не досягли значного успіху в розвитку музичного слуху та пам'яті, зате обійшли своїх однолітків за рівнем структурного мислення.

Увага, прагматичні батьки майбутніх IT-інженерів, системних адміністраторів і програмістів! Музика веде до вершин комп'ютерних наук; не випадково Microsoft надає перевагу працівникам з музичною освітою.

6. Музичні заняття розвивають навички спілкування або, як їх сьогодні називають, комунікативні навички

За роки навчання дитина-музикант познайомиться з галантним і дружнім Моцартом, жорстким і атлетичним Прокоф'євим, мудрим і філософським Бахом та іншими дуже різними музичними персонами. Граючи, їй доводиться в них перевтілитися і донести до публіки їх характер, манеру відчувати, голос і жести.

Тепер залишається один крок до таланту менеджера. Адже для нього чи не найголовніше - розуміти людей і, користуючись своїм умінням, управляти ними.

Увага, амбітні батьки майбутніх засновників бізнес-імперій! Музика веде від серця до серця, і найефективніша зброя топ-менеджера - привітна посмішка "хорошого хлопця".

7. Музиканти ніжні й одночасно мужні

Як стверджують психологи, музиканти-чоловіки чуттєві, як дами, а музиканти-жінки стійки та міцні духом, як чоловіки. Музика пом'якшує норов, але, щоб в ній досягти успіху, треба бути мужнім.

Увага, батьки, які очікують допомоги і підтримки в старості! Діти, які займалися музикою, співчутливі та терплячі, і тому частіше готові подати своїм старим батькам ту ж "склянку води".

8. Заняття музикою привчають "включатися по команді"

Музиканти менше бояться страшного слова deadline - термін здачі роботи. У музичній школі не можна перенести на завтра або на тиждень вперед заліковий концерт. Життя артиста на сцені привчає до максимальної готовності "на замовлення", і дитина з таким досвідом не завалить серйозний іспит, співбесіду при прийомі на роботу чи відповідальну доповідь.

Увага, неспокійні батьки! Музичні заняття в дитинстві - це максимальна витримка і артистизм на все життя.

9. Музичні заняття виховують маленьких "цезарів", що вміють робити багато справ відразу

Музика допомагає орієнтуватися в декількох одночасних процесах: піаніст, що читає з аркуша, відразу робить кілька справ, - пам'ятає про минуле, дивиться в майбутнє і контролює сьогодення.

Музика плине у своєму темпі, і музикант не може зупинитися, відпочити і перевести дух. Так само й авіадиспетчер, оператор ЕОМ чи біржовий брокер слідкує за кількома екранами, одночасно слухає і передає інформацію. Музика привчає мислити і жити в декількох напрямках.

Увага, перевантажені та втомлені батьки! Дитині-музиканту буде легше, ніж вам, бігти по декількох життєвих доріжках і скрізь бути першим.

10. І, нарешті, музика - найкращий шлях до життєвого успіху

Не дивно, що музичне минуле мають багато знаменитостей:

- Агата Крісті своє перше оповідання написала про те, чому їй важко грати на фортепіано на сцені;

- Кондоліза Райс, навпаки, найбільше любить грати на публіці у своїй чарівній концертній сукні,

- Білл Клінтон упевнений, що без саксофона ніколи не став би президентом.

Подивіться на успішних людей в будь-якій сфері, запитайте, чи не займалися вони в дитинстві музикою, можливо, недовго чи без особливого завзяття? Звичайно, займалися. І у нас є 10 причин наслідувати їхній приклад.